Kosten trouwlocatie

De trouwlocatie is meestal veruit de grootste kostenpost, maar hoe hoog die kosten zijn is – zoals altijd – afhankelijk van je wensen. Wil je als een echte prinses trouwen in een prachtig kasteel en daar ’s avonds ook een groots feest geven? Dan kun je zomaar € 10.000 kwijt zijn. Maar vier jij je bruiloft met 50 gasten in het zaaltje bij het lokale café? Dan kom je wellicht met € 1.000,00 a € 1.500,00 al een heel eind.

Zaalhuur

Hoe exclusiever de locatie, hoe meer zaalhuur er over het algemeen berekenend wordt. Een kasteel berekend al snel € 1.000,00 tot € 2.000,00 per dagdeel aan huur (weliswaar voor de gehele locatie), terwijl veel partycentra helemaal geen zaalhuur berekenen.

Consumpties

De prijzen per consumptie liggen meestal tussen € 1,75 en € 2,50. Ook hier geldt vaak weer “hoe exclusiever de locatie, hoe meer je betaalt”. Het scheelt ook of je drankjes laat uitserveren door obers of dat gasten hun drankje zelf moeten halen bij de bar.

Bij veel locaties kun je de drank afkopen, wat betekent dat je van tevoren een bedrag afspreekt waarvoor je gasten onbeperkt kunnen drinken. Of dat verstandig is ligt natuurlijk aan het bedrag en de prijs per consumptie, en of je verwacht dat je gasten veel of weinig zullen drinken. Gemiddeld drinken gasten zo’n 2 consumpties per uur.

Hapjes

Veel locaties bieden een hapjes arrangement aan, waarbij enkele keren wordt rondgegaan met hapjes. De kosten daarvoor zijn weer afhankelijk van wat voor hapjes je wilt: een bittergarnituur is natuurlijk goedkoper dan zalm en sateetjes. Ga uit van zo´n € 5,00 per persoon.

Gebak

Meestal worden de gasten ontvangen met een kopje koffie of thee, een gebakje daarbij is natuurlijk altijd lekker.

Broodjes of friet

De feestavond wordt regelmatig (maar lang niet altijd) afgesloten met belegde broodjes of een puntzak friet.

Buffet

Vroeger werd heel vaak gekozen voor een buffet in plaats van hapjes, maar dat zien we tegenwoordig een stuk minder vaak. Voor een buffet betaal je namelijk al snel € 20,00 tot € 30,00 per persoon en dat is dus een stuk duurder dan hapjes. Daarnaast zorgt een buffet er ook voor dat je feest helemaal stil komt te liggen, daar heb je met hapjes ook geen last van.